Pro správné rozhodnutí budete potřebovat ucelené informace, proto to vezmeme trochu zeširoka a od začátku. Chápeme, že výběr není jednoduchý, proto se pokusíme Vám to usnadnit tím, že v naší nabídce máme pouze kvalitní, prověřené výrobky, které bychom si sami koupili.

 

Odkud pochází název „Gola“?

Je to obecné pojmenování pro sadu nástrčných klíčů a pochází z přelomu padesátých a šedesátých let. Tehdy firma Tona uvedla pod tímto názvem sadu nářadí v plechové krabici – název „Gola sada“ je tak známý pouze na území Česka a Slovenska. K tomu, aby se toto označení stalo všeobecně známé, pomohlo také to, že v době socializmu bylo prakticky nemožné sehnat jinou sadu nářadí. Podobný vliv dominantního výrobce na to, jak jsou nástrčné klíče označovány, je možno pozorovat např. v oblasti Balkánu. Tradiční německý výrobce nářadí Gedore tam dal vzniknout ekvivalentu našeho označení "gola".

 

Velikosti ráčen a nástrčných klíčů

V praxi se často nástrčným klíčům říká nástrčky, ořechy, hlavice, nebo nástavce.
Na ráčnu se nasazují ořechy s různou velikostí šestihranné, nebo vícehranné díry pro nasazení na hlavu šroubu, nebo matici. Spojení mezi ráčnou a ořechem je pomocí čtyřhranu, který může mít také několik velikostí (tyto velikosti jsou uváděny v palcích.

1 palec, anglicky "inch", je 25,4 mm.

 

Rozměry ráčen

 

Čeho si všímat u ráčny?

Důležitý je kromě jiného také materiál ráčny, její tvar a provedení. Výhodná je plastová rukojeť, která Vám zpříjemní úchop.
Ráčna musí umožňovat přepínání směru záběru. V poslední době se velice osvědčilo přepínání páčkou (viz obrázek). U starších Gola sad není vhodně vyřešeno uchycení ořechu na čtyřhranu. Doporučujeme tedy naše ráčny, které mají ořechy na čtyřhranu zajištěny proti vypadávání a většinou je pro odjištění ořechu třeba stlačit kovové tlačítko. Nestává se pak, že po dotažení závitového spoje ořech zůstane na hlavě šroubu, nebo někam zapadne do nepřístupných míst.

 

Ráčna popis

 

Doporučujeme také před koupí sady zkontrolovat údaj o mechanizmu ráčny. Čím vyšší počet zubů, tím lépe se bude s ráčnou pracovat tam, kde je omezený prostor pro otáčení ráčny. Délka kroku zpětného chodu ráčny je například u 72 zubové ráčny vynikajících 5 stupňů (360° / 72 = 5°). Kvalitní ráčny mají obvykle od 24 do 96 zubů, tedy úhel zpětného chodu od cca 3 do 15 stupňů.

 

Použité materiály

U kvalitních ráčen i nástrčných klíčů je standardem použití chrom-vanadiové či chrom-molybdenové oceli. Tělo ráčny by mělo být z jednoho kusu, což zajišťuje spolu s kvalitním materiálem vysokou odolnost a pevnost ráčny. 
Ořechy a ráčny by měly být kované a před tepelným zušlechtěním kalibrovány na přesný rozměr.

Proč je v sadě více velikostí ráčen?

Mohlo by se říci, že v rámci úspor by stačila jedna ráčna, na kterou by se s využitím redukcí daly nasadit ořechy všech velikostí. Toto je však v praxi nevhodné řešení, protože velkou ráčnou lehce vyvineme krouticí moment, který by mohl menší šrouby poškodit. A naopak u menší ráčny a velkých šroubů hrozí, že spoj dostatečně neutáhneme, ale hrozí také poškození ráčny.
Různé velikosti ráčen tedy mají svůj význam a redukce používáme pouze výjimečně.

 

Systém AS-DRIVE

Vynikající systém, který by dnes již žádná moderní gola sada neměla postrádat, je AS-DRIVE. Je to systém vyvinutý pro letecký průmysl, odkud byl také převzat a dnes je využívaný prakticky ve všech průmyslových odvětvích. Část názvu je odvozen z počátečních písmen anglických slov „Anti Slip“, tedy „proti proklouznutí“.
Ořechy mají tvar vnitřní, většinou šestihranné díry s vybráním v rozích. Bylo zjištěno, že tento tvar dovoluje použití až o 25% vyššího krouticího momentu, aniž by docházelo k deformaci hran matic. Tento systém umožňuje díky speciálnímu tvarování také povolit šrouby s částečně poškozenou hlavou a již deformovanými hranami. Dá se na ně také snadněji nasadit. 

 

AS-DRIVE

 

Závěrem

Gola sady bývají často v plastovém kufříku a mezi horním a spodním víkem je pěnová vložka, která je přibližně stejné velikosti, jako víko. Tato pěnová vložka napomáhá udržet nářadí na svém místě, zejména při manipulaci s uzavřenou sadou. Proto ji doporučujeme v Gola sadě ponechat.

 

Naši nabídku Gola sad si můžete prohlédnout kliknutím ZDE

 

Nabídku Gola sad FESTA s 10-ti letou zárukou na konstrukční vady naleznete ZDE